Οι ψείρες στα μαλλιά των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο ή παιδικό σταθμό είναι συνηθισμένο φαινόμενο!
Ενημερωθείτε για τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης από τις ψείρες.
Η εμφάνιση των ψειρών δεν σχετίζεται με την καθαριότητα των μαλλιών. Οι ψείρες εμφανίζονται σε όλα τα σημεία του πλανήτη, σε παιδιά που έχουν μαλλιά καθαρά ή βρώμικα, πλούσια ή φτωχά!
Οι ψείρες του κεφαλιού είναι μικροσκοπικά έντομα, χωρίς φτερά, που δεν πετάνε αλλά μεταφέρονται εύκολα μετά από στενή επαφή από κεφάλι σε κεφάλι. Στη διάρκεια της ζωής τους οι ψείρες τρέφονται με αίμα τσιμπώντας το δέρμα του κρανίου. Αυτά τα τσιμπήματα είναι που προκαλούν τον ερεθισμό και την έντονη φαγούρα, που έχουν τα παιδιά με ψείρες.
Οι ψείρες παρόλο που είναι πολύ ενοχλητικές, ευτυχώς δεν διασπείρουν νοσήματα, ούτε αποτελούν δείγμα καθαριότητας.
Οι ψείρες γεννούν τα αυγά τους στη ρίζα της τρίχας, κοντά στο δέρμα του κεφαλιού καθώς εκεί η θερμοκρασία είναι ιδανική για να μεγαλώσουν. Μετά από μια βδομάδα περίπου η ψείρα εκκολάπτεται από το αυγό, βγαίνει η νύμφη και το άδειο κέλυφος που απομένει λέγεται κόνιδα. Στη συνέχεια χρειάζεται 1-2 εβδομάδες για να μεγαλώσει και να εναποθέσει και πάλι αυγά. Αυτός ο κύκλος ζωής της ψείρας διαρκεί περίπου 3 βδομάδες.
Οι ψείρες μπορούν να ζήσουν εκτός κεφαλιού, πάνω σε αντικείμενα έως και 2 μέρες.
Πώς μεταδίδονται οι ψείρες;
Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει ψείρες;
5 βασικά βήματα για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις ψείρες
1. Χρησιμοποιείστε ειδικά αντιφθειρικά σαμπουάν και λοσιόν, που υπάρχουν στο εμπόριο και είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ για χρήση σε παιδιά. Αποφύγετε σπιτικές συνταγές με αμφίβολα αποτελέσματα και οπωσδήποτε προϊόντα που περιέχουν πετρέλαιο.
2. Μην ξεχνάτε να λούζετε το παιδί στο νιπτήρα και όχι όρθιο στη μπανιέρα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το υπόλοιπο σώμα, τα τυχόν ερεθιστικά προϊόντα. Επαναλάβατε τη θεραπεία μετά από 1 εβδομάδα.
3. Απομακρύνετε σχολαστικά τις ψείρες και τα αυγά τους με τα ειδικά χτενάκια. Βάλτε άφθονη μαλακτική κρέμα (όποια έχετε στο σπίτι σας) σε βρεγμένα μαλλιά, χωρίστε τα σε τμήματα και χτενίστε με πολύ λεπτό χτενάκι. Σκουπίστε το χτενάκι σε μια λευκή πετσέτα ή σε χαρτοπετσέτα για να βλέπετε ότι αφαιρούνται οι ψείρες και τα αυγά. Η διαδικασία αυτή βοηθά να γίνεται κάτω από λάμπα με καλό φως και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 μέρες για 2 εβδομάδες.
4. Μετά τη χρήση πλύνετε καλά με ζεστό νερό και σαπούνι αντικείμενα όπως χτένες και βούρτσες.
5. Πλύνετε σε υψηλή θερμοκρασία (>60ο Κελσίου) στο πλυντήριο όλα τα ρούχα και τα σεντόνια του παιδιού. Σε αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν (π.χ. καπέλα, παλτά) κάντε στεγνό καθάρισμα ή κλείστε τα καλά σε μια αεροστεγή πλαστική σακούλα για 2 βδομάδες. Σκουπίστε με την ηλεκτρική τα χαλιά ή άλλες επιφάνειες και πετάξτε τη σακούλα.
Συμβουλές και πρόληψη για τα ενοχλητικά αυτά έντομα!