Close

Το καλάθι μου

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
Remove From Cart
Κωδικός: {{ item.code }}
{{ key }}: {{ value }}
{{item.total_discounted_price}} {{item.total_price}}
ΣΥΝΟΛΟ: {{order.final_cost}}
Τηλεφωνικές παραγγελίες 2310 796 036
Δωρεάν παράδοση για παραγγελίες άνω των 39€
Ασφαλείς Συναλλαγές
Μωβ μέδουσες: Μέτρα προστασίας για ασφάλεια στην π

Μωβ μέδουσες: Μέτρα προστασίας για ασφάλεια στην παραλία

Η πληθυσμιακή έξαρση της μωβ μέδουσας -ή Pelagia noctiluca όπως είναι η επιστημονική της ονομασία- στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και αν επικρατήσει το ίδιο μοτίβο με παλιότερα θα τις βλέπουμε για ακόμη 1,5 με 2 χρόνια. Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως θα πρέπει να είμαστε πολύ καλά ενημερωμένοι για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος.

Φέτος έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου, ενώ χειμερινοί κολυμβητές ανέφεραν ότι είδαν αυτό το είδος μέδουσας και τον χειμώνα. Ωστόσο, η παρουσία τους αυξάνεται πολύ το καλοκαίρι καθώς ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής τους λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας. Η αναπαραγωγή τους ευνοείται επίσης από την κλιματική αλλαγή που ανεβάζει τη θερμοκρασία του νερού. Παράλληλα, η μείωση του πληθυσμού των ψαριών και των θαλάσσιων χελωνών, που είναι οι κυνηγοί τους, παίζει μεγάλο ρόλο στην εξάπλωσή τους.

Η μωβ μέδουσα είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Έχει μέγιστη διάμετρο 10cm και το μήκος των πλοκαμιών της μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα. Τρέφεται κυρίως διάφορα οστρακοειδή και αυγά ψαριών, μεταξύ άλλων. Τα μεγαλύτερα φυσικά αρπακτικά των μεδουσών είναι η χελώνα καρέτα καρέτα, ο τόνος, ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο. Όταν είναι ακόμα μικρές το χρώμα τους είναι πορτοκαλοκαφέ και όταν μεγαλώσουν παίρνει ένα έντονο μωβ-φούξια χρώμα. Η αναγνώριση γίνεται από τα εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, δηλαδή τι χρώμα έχει, αν έχει κουκκίδες, τι σχήμα έχουν τα πλοκάμια τους και αν έχουν διαφορετικούς χρωματισμούς ή ρίγες.

Κάθε είδος μέδουσας κάνει ένα φυσικό ξέσπασμα κάθε λίγα χρόνια. π.χ. Η μεσογειακή μέδουσα (Cotylorhiza tuberculata) κάνει έντονη εμφάνιση κάθε χρόνο τον Αύγουστο, ενώ την μέδουσα Compass (Chrysaora hysoscella) την βλέπουμε κάθε χρόνο από τον Μάρτιο έως τα μέσα Μαϊου. Οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) έχουν μία φυσική έξαρση κάθε 8-10 χρόνια και οι εστίες τους διαρκούν έως και 4 χρόνια το πολύ. Όμως λόγω κάποιων παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση, η έλλειψη αρπακτικών κ.λπ. συνέβαλαν στο να γίνουν αυτές οι εξάρσεις πιο συχνές και πιο διαδεδομένες. Σχεδόν όλα τα είδη μεδουσών βρίσκονται σε βαθιά νερά και μακριά από τις παραλίες. Επειδή όμως η κίνησή τους είναι παθητική καθώς παρασύρονται από θαλάσσια ρεύματα και κύματα, εξαρτώνται αποκλειστικά από ανέμους και υπόγεια ρεύματα.

Δεν υπάρχει καθολικός τρόπος προστασίας!

Οι βασικές συμβουλές είναι να βουτήξετε με μάσκα και αν υπάρχουν πολλές από κάποιο είδος που τσιμπάει, να μην κολυμπήσετε εκείνη τη μέρα και να έχετε πάντα μαζί κρέμα για τσιμπήματα. Καλό θα ήταν σε περίπτωση που βρεθείτε σε παραλία με μωβ μέδουσες να τις φωτογραφίσετε και να ενημερώσετε τον κόσμο ανεβάζοντας την φωτογραφία στο inaturalist.org (υπάρχει και εφαρμογή για τηλέφωνα android και iphone).
 

Συμπτώματα

Οι νηματοκύστεις στα πλοκάμια των μεδουσών προκαλούν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθημα, οίδημα, κάψιμο καθώς και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα. Τα συμπτώματα μετά την επαφή – τσίμπημα μπορεί να είναι:

 • Πόνος όπως κάψιμο
 • Έντονη ερυθρότητα
 • Εμφάνιση αποτυπώματος μέδουσας σε μέρος του δέρματος
 • Ναυτία
 • Υπόταση
 • Ταχυκαρδία
 • Πονοκέφαλος
 • Έμετος
 • Διάρροια
 • Δυσκολία στην αναπνοή. 
 • Σε περίπτωση συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια περίπτωση) όπως:
 • Υπόταση
 • Βραχνάδα
 • Συριγμός
 • Γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδώδες εξάνθημα
 • Δυσκολία επικοινωνίας- έλλειψη συνείδησης
 • Έμετος
 • είναι απαραίτητη η άμεση μεταφορά του ατόμου στο νοσοκομείο!
   

Χρήσιμες συμβουλές

Οι πολίτες καλούνται να δουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε παραλία. Πρέπει να έχει αντίθετης κατεύθυνσης ανέμους από την παραλία ώστε οι κυματισμοί που δημιουργούνται να τις διώξουν μακριά.

Αν σε παραλία έχει πλαγκτόν συνιστάται να αποφεύγετε το κολύμπι, γιατί οι μέδουσες τρέφονται από αυτό.

Αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με μωβ μέδουσες σε παραλία, τότε συνιστάται να μην ρισκάρετε να κολυμπήσετε και να φροντίσετε να έχετε πάντα μαζί σας κάποια αντιισταμινική κρέμα ή κορτιζονούχα αλοιφή που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο.

Δεν πρέπει για κανένα λόγο να βγάλετε έξω τις μέδουσες για να τις θάψετε στην άμμο, επειδή υπάρχει πιθανότητα κάποιος να τις πατήσει κατά λάθος, αλλά και επειδή το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί όταν μέσα στη θάλασσα υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ακόμα!

Σχετικά προϊόντα